Koolhydraten kunnen ingedeeld worden in twee vormen, namelijk enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Ook wel bekend als ‘slechte en goede’ of ‘snelle en langzame’ koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten zijn losse suikermoleculen. Pure suiker (glucose), is de brandstof waarop je lichaamscellen in normale toestand functioneren. Enkelvoudige koolhydraten zijn al klaar om gebruikt te worden door je lichaam.
Ze worden snel aan je bloed afgegeven omdat ze niet eerst verteerd hoeven te worden tot kleinere deeltjes. Dit zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en dat is niet gezond. Vandaar de benamingen ‘snelle’ en ‘slechte’ koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn de dikmakers. Deze koolhydraten vind je in alles waar suiker in zit. Fruit is een uitzondering. Ondanks dat hier suiker in zit heeft fruit ook vele gezonde eigenschappen vanwege de vitamines, mineralen en vezels die het bevat.
Meervoudige koolhydraten
Meervoudige koolhydraten zijn de koolhydraten uit rijst, brood en andere graan- en zetmeelproducten. Ze bestaan uit een keten van suikers die in je lichaam eerst verteerd moet worden tot losse suikermoleculen. Je lichaam moet hiervoor werken en de koolhydraten worden daardoor geleidelijk aan je bloed afgegeven. Vandaar de benaming ‘langzame’ of ‘goede’ koolhydraten. Het is gezonder voor je als dit geleidelijk gebeurt.
Dan is er ook nog onderscheid in de kwaliteit van meervoudige koolhydraatbronnen. Witbrood en witte pasta kun je ondanks dat het meervoudige koolhydraten zijn, geen goede koolhydraten noemen. Ze leveren wel brandstof maar amper voedingsstoffen. Dit noemen we ook wel ‘lege koolhydraten’.
Als je gezond wilt eten en op je gewicht wilt letten dan kun je laatstgenoemde beter laten staan.
Welke meervoudige koolhydraten kun je dan wel het beste kiezen? Volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten zijn erg geschikte bronnen van meervoudige koolhydraten.
Bron: PS. food & lifestyle